Χειροποίητες Αλυσίδες Ποδιού – μια τάση που κρατά αιώνες

Χειροποίητες Αλυσίδες Ποδιού

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και το Dibizou έχει φτιάξει για σένα όμορφες χειροποίητες αλυσίδες ποδιού που θα ανανεώσουν το καλοκαιρινό σου στυλ. Τα βραχιολάκια για το πόδι συγκαταλέγονται κάθε καλοκαίρι στα must κοσμήματα, αφού φοριούνται όλη μέρα και δίνουν όμορφη νότα σε κάθε στυλ. Αν κι εσύ αγαπάς τις χειροποίητες αλυσίδες για το πόδι, στο Dibizou θα βρεις υπέροχα σχέδια, με πέτρες, χάντρες, ματάκια ή όμορφα καλοκαιρινά κρεμαστά αντικείμενα, για να δώσεις λάμψη και κομψό στυλ στον αστράγαλό σου.

Έχεις αναρωτηθεί ωστόσο ποτέ ποια είναι η ιστορία πίσω από τις αλυσίδες ποδιού; Παρόλο που φαίνεται μια σύγχρονη τάση στα κοσμήματα, αγαπημένη των δημιουργών χειροποίητων κοσμημάτων όπως το Dibizou, τα χειροποίητα βραχιολάκια για τα πόδια στην πραγματικότητα χρονολογούνται από πολύ πολύ παλιά. Μάλιστα, εκτός από διακοσμητικό ρόλο ως κοσμήματα, σε πολλές περιπτώσεις είχαν και συμβολικό χαρακτήρα για τα άτομα που επέλεγαν να τα φορέσουν.

Ξεκινώντας το ταξίδι μας στον χρόνο, οι αλυσίδες ποδιού κάνουν την εμφάνισή τους πρώτη φορά στον αρχαίο λαό των Σουμερίων, που έζησε στην περιοχή της Μεσοποταμίας γύρω στα 6000 χρόνια π.Χ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι γυναίκες των Σουμερίων στόλιζαν τα σώματά τους με βραχιόλια, κολιέ, βραχιόλια για τα πόδια, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια – σχεδόν με όλα τα είδη των σημερινών κοσμημάτων δηλαδή. Ειδικά για τα βραχιολάκια ποδιού, ξέρουμε ότι στην Μεσοποταμία μια χειροποίητα αλυσίδα στους αστραγάλους των γυναικών ήταν ένας τρόπος να αναδειχθεί ο πλούτος και η ισχύς του συζύγου τους.

Στην αρχαία Αίγυπτο επίσης, τα βραχιόλια ποδιού ήταν από τα πιο δημοφιλή κοσμήματα ανάμεσα στις γυναίκες. Κι εδώ, η οικονομική και κοινωνική θέση της γυναίκας και της οικογένειάς της μαρτυράται από το βραχιόλι ποδιού – όσο πιο πολλές πέτρες και μέταλλα έχει το βραχιόλι, τόσο πιο υψηλή η θέση στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως κι ανεξάρτητα από τα υλικά, τα χειροποίητα αιγυπτιακά βραχιόλια διακοσμούνται με ιδιαίτερα σύμβολα, που, σύμφωνα με τις αρχαίες αιγυπτιακές δοξασίες, φέρνουν καλή τύχη – παράδοση που φτάνει μέχρι τις μέρες μας!

Στην Ινδία, οι γυναίκες εδώ και χιλιάδες χρόνια φορούν αλυσίδες ποδιού από την ημέρα του γάμου τους και μετά για να υποδηλώσουν ότι είναι παντρεμένες. Ακόμα και σήμερα, στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας και ιδιαίτερα στην πολιτεία του Ραζαστάν, οι γυναίκες φορούν χειροποίητες ασημένιες αλυσίδες στο πόδι, οι οποίες είναι σύμβολο γενναιότητας και σεβασμού.

Επιστρέφοντας στην σύγχρονη εποχή, την δεκαετία του ’40, οι νεαρές θαυμάστριες του Φρανκ Σινάτρα, ή αλλιώς bobby-soxers, προσθέτουν στο ιδιαίτερο στυλ τους χειροποίητες αλυσίδες ποδιού, για να τραβήξουν την προσοχή στις άσπρες τους κάλτσες. Την δεκαετία του ’70 πάλι, κι ενώ ο μποέμ τρόπος ζωής επικρατεί, τα κάθε λογής χειροποίητα βραχιολάκια στα γυμνά, χωρίς παπούτσια, πόδια των νέων, συμπληρώνουν το στυλ τους.

Σήμερα, οι χειροποίητες αλυσίδες ποδιού μπορεί να μην φέρουν πια κάποιο συμβολικό νόημα. Είναι όμως σίγουρα άλλο ένα κόσμημα που ταιριάζει σε κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από το στυλ που έχει. Άλλωστε, το βασικό είναι οι επιλογές κάθε ανθρώπου σχετικά με το πώς θα ντυθεί ή ποια κοσμήματα θα φορέσει να αντικατοπρίζουν την ξεχωριστή προσωπικότητά του, τις προτιμήσεις και την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή του. Στο Dibizou αυτό είναι κανόνας, γι’ αυτό και πάντα τα κοσμήματά μας κατασκευάζονται με αγάπη και μεράκι – φτιαγμένα από την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του δημιουργού για να ανταποκριθούν στο κάθε άτομο ξεχωριστά που θα αποφασίσει να τα συμπεριλάβει στο στυλ του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας.